Morges Station

The project applies the principle of permeable configuration of blocks. This consists in fragmenting the built masses in the Sablon Centre area and creating North-South openness and transparency
by means of landscaped gaps above the continuous plinth. The buildings are modelled like an
archipelago of landscape buildings, freeing both North-South and East-West visual perspectives.
In this new entirely pedestrianized public district, there is a mix of different types of buildings, but
also a mix of uses and especially of different people, from public transport users to strollers, local residents, office workers, passing tourists and local shopkeepers. The buildings have a high-performance envelope, covered with prefabricated fibrous concrete facing panels. Windows are flush with the internal face of the external wall and are stressed by an anodised aluminium frame. The continuous lines of loggias facing due south are protected by sliding screen-printed glass panels.
 
Competition 2015

Program
21 800 sqm of housing, 10 600 sqm of offices, 6 400 sqm of retails, 1 000 sqm of train station, 3200 sqm de hotel, 500 sqm of kindergarten, 500 sqm of police station, 2 300 sqm of school.
 
Client
CFF Immobilier, City of Morges
 
Area
48 000 sqm
 
Location
Morges, Switzerland