Weggishof

Weggis
Visualisierung © HHF
Visualisierung © HHF
Visualisierung © HHF
Foto © HHF
Zeichnung © HHF
Zeichnung © HHF
Zeichnung © HHF
Zeichnung © HHF
Zeichnung © HHF
Architekten
HHF Architects
Standort
Weggis
Jahr
2014 –

The project Weggishof emerged as the winning project of a two-phase study for a mixed residential area in Weggis on Lake Lucerne. Weggis is fortunate to be orientated south, facing the lake. The view from the plot is however obstructed by a large hotel building complex.

The U-shaped building is embedded into the slope. The courtyard opens up the apartments and doubles as a common outdoor and playground space, creating a new centre for the surrounding area. The terraced courtyard, which is formed by the natural terrain, extends to the ground floor of the residential units. The ground floor is thus expressed through variations in level in consonance with the surrounding landscape, whereas the upper floors consist of single-story dwelling types.

The terraced structure consists of 40 residential units of various types, a police station, a child care centre as well as commercially viable areas. The scope of apartment types range from basic studio apartments to upscale 4.5 room apartments with terraces. All units look out in two directions and have a spacious balcony.

The residential complex is designed as a prefabricated wood element construction with exposed wood surfaces. The concrete base and concrete cores of the staircase are the foundation and the bracing element. The encircling balconies facing the courtyard are a concrete and steel structure, which work as an external curtain element providing sun and rain protection to the large glazed areas of the spacious living rooms.

Program
Housing, Commercial

Design and Construction:
2014 –

Resource:
Competition, 1st Prize

Team:
HHF + Topotek 1 + Makiol + Wiederkehr HTL/SISH

Team HHF:
HERLACH HARTMANN FROMMENWILER
with Ivana Barišić, David Gregori y Ribes, Katharina Volgger and Benjamin Krüger, Zdeněk Liška, Benedikt Pienkoss, Mariana Santana, Sabrina Wolf

Building Footprint Area:
2'540 m²

Surrounding Site Improvements Area:
5'663 m²

Gross Floor Area:
7'000 m²

Useable Floor Area:
5'680 m²

Building Volume:
23'900 m³

Client:
Einfache Gesellschaft Amrein-Tellenbach-Widmer

Dazugehörige Projekte

  • STRABAG-Gelände
    MORPHO-LOGIC Architekten BDA Stadtplaner
  • Bochardon
    TRIBU architecture
  • Residenz 2 Eichen
    m3 Architekten
  • Cherokee Lofts
    Brooks + Scarpa Architects
  • Pflegezentrum VIVALE Neuhegi
    Chebbi | Thomet | Bucher Architektinnen AG

Magazin

Andere Projekte von HHF Architects

Tsai Residence
Ancram, New York, USA
Mensa Kirschgarten
Basel
Artfarm
Salt Point, New York, USA
Babydragon
Jinhua, China
Treehouse
Lijiang, China
Guesthouse Ancram
Ancram, New York, USA