House Weesen with vertical strips of wood clad in larch and view to the mountains of Glarnerland
Photo © Peter Tillessen
Vertical strips of wood clad in larch and view to the Churfirsten
Photo © Peter Tillessen
Loggia and half-open staircase to the studio
Photo © Peter Tillessen

House Weesen

 Back to Projects list
Year
2001
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories

House Weesen is located on the idyllic Lake Walen. Entirely clad in larch wood, the exterior of the house is a nod to the nearby boathouses. The shape of the roof recalls the mountain peaks of the nearby Churfirsten range. This feeling extends to the inside of the building thanks to the roof-high rooms. The structure accommodates a family home and a studio apartment – 'Stöckli', in local parlance – located on the upper floor. The family resides on the ground floor, and has access to the garden. The Stöckli is accessed via a pergola-style staircase on the side of the building: every second slat in the wooden façade is left open, allowing light to enter during the day and radiate outward, lantern-like, from the house at night.

Other Projects by Architekturbüro Herbert Bruhin

Shingle house on the edge of a forest
Tuggen
House Sagengüetli
Niederurnen
Barn Surrey
Oakwoodhill Surrey, Great Britain
Apartment Houses Tann
Tann
Holiday Home Locarno
Locarno
Townhouse Aarau
Aarau