Kiefer implemented the complete plant technology, including the building management system, for the new Wagenhallen events venue in Stuttgart, Germany.
Photo © Daniel Stauch
Air distribution in the events hall is carried out via a duct network consisting of galvanised sheet metal ducts and spiral ducts.
Photo © Daniel Stauch
RLT plant
Photo © Kiefer GmbH
Air ducts in visible mounting
Photo © Kiefer GmbH
Air ducts
Photo © Kiefer GmbH
The ducts in plain sight
Photo © Kiefer GmbH
RLT plant
Photo © Kiefer GmbH

Wagenhallen Stuttgart

 Back to Projects list
Address
Innerer Nordbahnhof 1, 70191 Stuttgart, Germany
Year
2018
Client
Liegenschaftsamt Stuttgart vertreten durch das Hochbauamt Stuttgart
Team
Fachplaner TGA: Pfähler + Rühl Lehrensteinsfeld, Architekten: Atelier Brückner Stuttgart

Comfort Air-conditioning in the new Wagenhallen Stuttgart
The Stuttgart Wagenhallen buildings were reopened one year ago following a construction period of approximately 21 months. The imposing building, with its preserved 18th century walls, is divided into three large areas: a 4050 m² events hall with standing room for up to 2100 people, a 9500 m² studio and workshop area for artists, and a 450 m² dance school. This venue is one of the most important cultural centres in Stuttgart. As a contemporary and urban platform, it offers plenty of space for innovative exchange between architects, painters, sculptors and creatives.
First constructed as a railway depot, this building has been carefully restored to preserve the original wall finishes and façades. In contrast to the historic supporting structure made of steel and the outer walls of brick, the new fixtures and structural additions that were necessary stand out in subtle shades of colour. In this way visitors can clearly distinguish between the older and newer parts of the building.

Description of plant technology
The Wagenhallen building project in Stuttgart involved the renovation of this cultural centre, which is divided into three areas: the events hall; the artists' studios and workshops; and the Ocho Dance School. The renovation included expanding the previous events area, creating additional studio and workshop space, and converting the Ocho Dance School.
The ventilation systems for these spaces were sited in the basement below the various events rooms, from where the air was distributed directly to the floors above. On the actual floors, the air flow rates of individual lines were then automatically matched to the corresponding setpoints via variable or constant air flow rate controllers. The plant technology necessary for the operation of the events areas was adjusted in accordance with the new room concept. The ducts, air outlets, spiral ducts and air flow rate controllers were installed below the ceiling in plain sight in the various rooms. The usable area in question is now ventilated by six air conditioning units to ensure a fresh and pleasant ambience.

Other Projects by Kiefer Klimatechnik GmbH

Municipial Utilities Karlsruhe
Karlsruhe, Germany
FHNW-Campus
Muttenz
M9 Museum
Venice-Mestre , Italy
Land Securities, London
London, Great Britain
Lighthouse Hotel & Spa
Büsum, Germany
Louvre Abu Dhabi
Saadiyat, United Arab Emirates