Photo © Roger Frei
Photo © Mark Röthlisberger, Hochbauamt Kanton Zürich
Photo © Mark Röthlisberger, Hochbauamt Kanton Zürich
Photo © Roger Frei
Photo © Roger Frei
Photo © Roger Frei
Photo © Roger Frei

Rhine Falls Visitor Center

 Back to Projects list
  • Hospitality
  • Visitor Centers
Address
Rheinfallweg, 8248 Laufen-Uhwiesen
Year
2010
Cost
1M - 100M
Stories
1-5 Stories
Auftragsart

Eingeladener Wettbewerb, 1. Rang

Bauherrschaft
Baudirektion Kanton Zürich, Immobilienamt
Baudirektion Kanton Zürich, Hochbauamt

Located in Canton Zurich, the Rhine Falls visitor center defines the entry to Laufen castle and the pathway leading to Europe’s largest waterfall. The program required integrating a souvenir shop, bistro, public toilet facilities and a multipurpose hall into an existing staff house. The difficult task of transforming the nondescript house into a public building was achieved by extending the pitched roof and developing a new skin that wraps the entire structure. The new façade, made of weatherproof steel plates, forms a suit of armor which unifies the building into a primary form. On the ground level, folded canopies reveal a second layer with entries, vitrines and a ticket counter.  The perforated steel elements on the upper level filter sunlight into the multipurpose hall.

 

Commission type

Invited Competition, 1. Place

 

Client

Canton Zurich Real Estate Department

Canton Zurich Building Department

Other Projects by Leuppi & Schafroth Architekten

Residential Development Steinfabrik Lake Zurich
Pfaeffikon
Wismar College Architecture + Design Building
Wismar, Germany
University of Fribourg New Campus on the Perolles-Ebene
Fribourg
Housing Development Sennhüttenstrasse
Birmensdorf
Extension Rychenberg Grammar School
Winterthur
Housing Development Bernerstrasse
Zurich