GLC Research Building

Zurich
GLC Research Building, ETH Zurich
Photo © Kuster Frey
GLC Research Building, ETH Zurich
Photo © Kuster Frey
GLC Research Building, ETH Zurich
Photo © Kuster Frey
GLC Research Building, ETH Zurich
Photo © Kuster Frey
GLC Research Building, ETH Zurich
Photo © Kuster Frey
Architects
Boltshauser Architekten AG
Address
ETH Zürich, Gloriastrasse 35, 8093 Zurich
Year
2021
Client
ETH Immobilien Zürich
Team
Armin Baumann, Fabio Tammaro, Angela Tsang, Stephan Schülecke, Giuseppe Pascoli, Marco Zingg, Daniel Christen, Mike Azzaoui, Elias Binggeli, Jan-Miro Joest, Christof Giger, Nicola Nett, Sascha Laue, Erica Pasetti, Urs Ringli, Simon Spring, Emanuel Stieger, Alexander Wright, Adrian Zimmermann, Luise Banz, Lorain Bernasconi, Manuel Fernandez, Janina Flückiger, Marle Freitag, Nadia Gloor, Sina Hettler, Linus Huber, Katarzyna Pankowska, Matthias Petersheim, Maximilian Prücklmeier, Bianca Schifani, Lenz Schnell, Silvia Stefanova, Sandro Straube, Jonas Sundberg, Yasemin Özdemir, Remo Fässler
Landscape architecture
Mettler Landschaftsarchitektur, Berlin
Structural engineer, building physics, energy consultant
Basler & Hofmann AG, Zurich
HVAC engineering, coordination services
Waldhauser & Hermann, Münchenstein
Services engineer
Balzer Ingenieure AG, Winterthur
Electrical engineer
IBG B. Graf AG Engineering, Winterthur
Facade consultant
Feroplan Engineering AG, Zurich
Sustainability consultant
Durable GmbH, Zurich
Lighting consultant
Reflexion AG, Zurich
Acoustics consultant
Mühlebach Partner AG, Winterthur
Building automation consultant
SSE Engineering AG, Gümligen
Laboratory planner
Laborplaner Tonelli AG, Gelterkinden
Gastronomy consultant
Promafox AG, Bad Zurzach
Fire protection consultant
Gruner AG, Zurich
Smoke pressure systems
Gruner-Roschi AG, Köniz
Door engineering consultant
Brütsch Elektronik AG, Uhwiesen
Door engineering consultant
OSC GmbH, Brüttisellen
Drainage consultant, exterior facilities
Hydraulik AG, Zurich
Traffic consultant
Enz und Partner AG, Zurich
General contractor
Steiner AG, Zurich
Facade
Aepli Metallbau AG, Gossau
Facade
Ruch Metallbau AG, Altdorf
Glass blocks
Semadeni Glasbetonbau AG, Horgen
Metalwork
Klausner Wetter Metallbau AG, Auw

The new building complex is one of the first components of the 2014 master plan for Zurich’s university quarter, that was finalized in the course of planning and construction. Together with the existing ETH building, the roughly 110-meter-long new-build forms a courtyard and thus fits in with the existing typology of the university quarter.
Users reach the courtyard via the existing passageway, that forms the new address of the complex. Located here are the main entrance, that leads to an atrium illuminated at its zenith, in which a virtuoso double main staircase leads to the upper floors. Professorial offices are located in the front building on Gloriastrasse, with the spacious laboratory areas situated on the side of the slope allowing flexible division. On the basement floors they are protected and illuminated by the retaining wall detached from the building.
Niche-like lounge areas add rhythm to the annular circulation zones, and provide a direct connection to the existing building adjacent.

The glass and stone facades of the new-build follow the long tradition of glass block facades in modernist industrial and university buildings. As a double-skin construction with glass block elements joined in the manner of coffers, the new façade achieves a dignified gravity as well as a three-dimensionality which the neighboring façade lacks. Glass block parapets and strip windows create a horizontal structure that is superimposed by the vertical order of the recessed casements. Fine steel frames divide the strips into square and rectangular formats. The square elements have brooch-like infills with different formats and structures. The larger blocks in the middle establish a link with the casements, thus strengthening the verticality within the horizontal strip.

On the slope side, the glass facade stands opposite the solid load-bearing slope stabilization structure. The impressive structure is conceived as an arc segment-shaped retaining wall that transitions into diaphragm wall slabs anchored in the bedrock. The curved wall is around eighteen meters high and transfers the forces in a clear and expressive manner. Thanks to this, the new-build remains flexible in its load-bearing structure and spares the existing buildings additional shear forces. The cavities in the barrel-shaped wall serve as an in-wall cooling system: fresh air is taken in and fed into the ventilation systems, the vast mass of the soil is activated to cool the laboratories, thus saving considerable amounts of energy.

In the various views, the coffer-like composition of the glass facades creates the impression of a relief. Inside, it acts as a brise-soleil, creating different levels of transparency and lighting ambiances. The interspace of the double skin is climate-controlled, with air flowing through in the summer and buffered in the winter. As a result, the double-skin facade not only helps make good use of daylight but also plays a role in regulating the indoor climate.

A hierarchically graduated visibility of conduits and building service elements defines the character of the spaces. While no conduits are visible in the entrance hall and corridors, they are increasingly present in the lounge and work areas, becoming a defining element. A specially developed additive LED lamp system can hold additional technical elements such as fire alarms and motion detectors as needed. The building is connected to the ETH Zentrum district heating and district cooling grid. It meets the standards of the ETH Zurich and was realized in compliance with and in implementation of the building standards DGNB/SGNI Gold, Minergie-ECO and GI Gutes Innenraumklima (Good indoor climate construction standards).

Related Projects

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Magazine

Other Projects by Boltshauser Architekten AG

Kiln Tower for the Brickworks Museum
Cham
School pavilion Allenmoos II
Zurich
Krämeracker Primary School
Zurich
Baufeld F Europaallee
Zurich