JED

Schlieren
Video © Evolution Design
1 External Main Entrance Peter Wuermli
2 External Facade Towards North West Peter Wuermli
3 Foyer Peter Wuermli
4 Foyer Peter Wuermli
5 Foyer Peter Wuermli
6 Foyer Peter Wuermli
7 Foyer Peter Wuermli
8 Lounge Peter Wuermli
9 Lounge Peter Wuermli
10 Entrance Foyer South Peter Wuermli
11 Entrance Foyer South Peter Wuermli
12 Event Hall Daniel Werder
13 Event Hall Daniel Werder
14 Event Hall Daniel Werder
15 Eve's Kitchen Peter Wuermli
16 Eve's Kitchen Peter Wuermli
17 Eve's Kitchen Peter Wuermli
18 Eve's Kitchen Peter Wuermli
19 Eve's Kitchen Peter Wuermli
20 Zühlke Offices Peter Wuermli
21 Zühlke Offices Peter Wuermli
22 Zühlke Offices Peter Wuermli
23 Zühlke Offices Peter Wuermli
24 Zühlke Offices Peter Wuermli
25 Halter Offices Peter Wuermli
26 Halter Offices Peter Wuermli
27 Halter Offices Sandro Roth
28 Halter Offices Peter Wuermli
29 Halter Offices Halter AG / Lucas Peters
30 Halter Offices Halter AG / Lucas Peters
Architects
Evolution Design
Address
Zürcherstrasse 39, 8952 Schlieren
Year
2021
Cost
1M - 100M
Stories
1-5 Stories
Client
Swiss Prime Site
Team
Halter, RBS Group, Ernst von Petersorf, Stücheli Architects, Enerconom, Synaxis, Mettler + Partner, ProteQ, ASP Landschaftsarchitekten

JED [an acronym for Join, Explore, Dare] is a new business and event centre on the outskirts of Zurich, Switzerland.

Located in the former «Neue Zürcher Zeitung» newspaper printing plant, the project is a conversion of an industrial site into a business location that retains a post-industrial quality. Offering a variety of spaces for work and leisure, the core idea of the project is to create an environment that offers a platform for creative collaboration, supports networking and promotes entrepreneurship and innovation.

Conversion
The conversion project involved repurposing of several former printing halls and warehouses into contemporary and human-focused workspaces that prioritise useability and connectivity, and meet present-day business needs.

The 18-meter-high hall, which previously housed the 3-storey-high printing machine, has been transformed into an office building by inserting four new floors for workspaces, laboratories, and workshops. At the centre of the space is a light-filled atrium, offset from one storey to the next. By alternating from single to two-storey heights, the atrium creates extraordinary connections across all levels.

The adjacent building, which was formerly used for bundling and distribution, has been repurposed into another bright and spacious office area with further laboratories, conference facilities, and a professionally equipped kitchen.

The second printing hall has been transformed into an event space and is the central element of the project. It not only physically links a number of other public areas – such as the entrance foyer, a coffee bar, a coworking hub, numerous lounge areas and the main restaurant – but also creates a focal point that gives the entire concept a sense of cohesion.

The northern part of the complex is particularly representative of the architects’ respectful combination of the building’s industrial heritage with contemporary architectural features. A new top floor extension with high ceilings and light filled spaces stretches from north to south. The space is bordered to the east and west by former plant rooms that have been opened up to deliver ample light and extended with dormers to the south. The structure of the original trusses has been retained, adding a touch of industrial charm to the spacious room.

Another atrium unites all floors and delivers natural light into the interior of the building. It creates a bright and visually exciting space, that fuses the building’s historical character with contemporary features.

Spatial flow
Throughout the entire project, the architectural concept delivers structural diversity and spatial flexibility. Internally, the architects have focused on delivering a sense of spatial flow through the creation of a continuous route, consisting of high and low spaces, open staircases, atriums, ramps, bridges and galleries. In terms of the choice of materials, the contrast between raw concrete, metallic coated steel and wood reference the building’s industrial past.

Summary
The JED project showcases how industrial sites can be effectively rehabilitated and repurposed to create socially valuable destinations that revive local activity and economy and create a platform for entrepreneurship. The architectural scheme restores and highlights the special features of the individual halls and adds contemporary value to the original building fabric. Design decisions are geared towards ensuring that all spaces in JED meet the requirement of optimally enabling knowledge transfer, creativity and innovation.

Related Projects

  • Passerelle, Raststätte Werdenberg
    Walter Bieler AG
  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects

Magazine

Other Projects by Evolution Design

Google European Engineering
Zurich
K.I.S.S.
Zurich
Google Russia
Moscow, Russia
Google Norway
Oslo, Norway
Google Sweden
Stockholm, Sweden
Cocoon
Zurich