Visualización © Forbes Massie and HHF
Visualización © Forbes Massie and HHF
Visualización © Forbes Massie and HHF
Visualización © Forbes Massie and HHF
Visualización © HHF
Visualización © HHF
Visualización © HHF
Foto © HHF
Foto © HHF
Dibujo © HHF
Dibujo © HHF
Dibujo © HHF

Mall of Ku'Damm

 Volver a la lista de Proyectos
Ubicación
Berlin, Alemania
Año
2015 –

In the former center of West Berlin, a few steps from the Kaiser Wilhelm Memorial Church, Berlin’s biggest shopping mall will be built in the triangle between Kurfürstendamm, Augsburgerstrasse, and Rankestrasse. An invited, international architectural competition, won by HHF Architects, was held for the design of the facades of the seven-lot perimeter block. The winning design proposes seven distinctive glass facades that are evocative of traditional punched window facades.

The starting point for the design is the fact that the spatial disposition of the sales areas has no relationship whatsoever to the facades and the layout within the building must be capable of being changed at any time. HHF solves this challenge with a transparent curtain wall skin of vertical and horizontal glass blocks. The varied facades articulate the individual buildings in such a way that the underlying building structure can be discerned from the outside, yet its design takes only limited account of the internal organization. The project embraces the rhythm of typical Berlin stone facades and unifies the originally subdivided perimeter block of the mall into a larger whole without completely eliminating the original demarcation between buildings.

The facades technically consist of an inner and an outer skin, which permit both controlled and uncontrolled views of the inner workings of the building. Together, the two layers act as a unit that conveys daylight from outside to inside and, at night, transports lighting moods from inside to outside. The individual parts of the building are thus given a basic visual structure that results from the superposition of internal and external requirements.

In addition, the formerly independent buildings are joined by the roof garden, which is in part publicly accessible and was likewise designed by HHF, and by a central courtyard. The courtyard has several curved terraces. Its slightly reflective ceramic facade echoes the theme of the glass blocks.

The project encompasses not only the redesign of all the facades, but also the renovation of the 1957 office building on Rankestrasse that was originally built by the architects Paul Schwebes and Hans Schoszberger. In addition to being refurbished, the building will also receive two new entrances on the front, leading to the shopping center behind. Despite this link to the ground floor of the mall, the building’s original structure and surfaces are largely preserved. In the courtyard, a delicate new glass facade is set in front of the existing building. It will give the publicly accessible courtyard a uniform visual identity and reflect the curved facade on the opposite side of the courtyard.

Program:
Façades, courtyard, roof design, renovation

Competition:
International invited competition, 1st prize Ongoing

Design and Construction:
2015 –

Team Competition Phase:
HERLACH HARTMANN FROMMENWILER with Yves Wagner and FMM

Renders:
Forbes Massie, HHF

Team Project Phase:
HERLACH HARTMANN FROMMENWILER
with Benjamin Krüger, Mariana Santana, Simon Schneider, Elisabeth Hinz, Markus Leixner, Monika Wozniak and Germain Chan, Jonas Lauinger, Johanna Kleesattel, Natalie Reufer-Wülfing

Facade Planer:
AMP

Facades:
9344 m2

Roof Garden:
Surface 5078 m2

Renovation Rankestrasse 5-6:
Facades 1220 m2
Gross Floor Area 6680 m2

Client:
SIGNA Real Estate

Otros proyectos de HHF Architects

Tsai Residence
Ancram, New York, USA
Mensa Kirschgarten
Basel
Artfarm
Salt Point, New York, USA
Babydragon
Jinhua, China
Treehouse
Lijiang, China
Guesthouse Ancram
Ancram, New York, USA