Baufeld F Europaallee

Zurich
Baufeld F Europaallee, Zurich
Photo © Kuster Frey
Baufeld F Europaallee, Zurich
Photo © Kuster Frey
Baufeld F Europaallee, Zurich
Photo © Kuster Frey
Baufeld F Europaallee, Zürich
Photo © Philip Heckhausen
Baufeld F Europaallee, Zürich
Photo © Philip Heckhausen
Baufeld F Europaallee, Zürich
Photo © Flip Dujardin
Baufeld F Europaallee, Zürich
Photo © Flip Dujardin
Architects
Boltshauser Architekten AG
Address
Europaallee 30, 34, 36, 38, 40, 42, 44, 48, Gustav-Gull-Platz 10, 11, 12, Robert-Stephenson-Weg 31, Eisgasse 17, 19, 21, 8004 Zurich
Year
2019
Client
Schweizerische Bundesbahnen SBB
Team
Markus Durrer, Fabian Gmür, Markus Boltshauser, Tanja Reimer, Martin Kaschub, Mireille Lehmann, Stefanie Müller, Annette Grosskinsky, Christoph Kling, Michelle Kamm, Reinhard Prikoszovich, Aurel Martin, Daniel Hoffmann, Nathalie Pietrzko, Hideaki Takenaga, Caspar Lohner, Ania Tschenett, Gian Trachsler, Chelsea Morrissey, Cornel Staeheli, Maria Spanou, Resul Kurt, Philip Heckhausen, Mike Azzaoui, Kathrin Herleb-Durrer, Joel Baur, Zoya Zalyesna, Lucas Podzuweit, Matthias Grob, Marie-Pascale Wellinger, Jonas Sundberg, Thomas Benninger, Gabrielle Rossier, Daria Rey, Sean Hoskyn, Julien Genoud, Antonia Martinelli
Quantity surveyor (together with Boltshauser Architekten AG)
Caretta + Weidmann Baumanagement AG, Zürich
Landscape architecture
Mettler Landschaftsarchitektur, Berlin/Gossau
General contractor
Porr Suisse AG, Opfikon
Technical coordination
Haerter und Partner AG, Zurich
Structural engineer, foundation engineer
Basler & Hofmann AG, Zurich
Electrical engineer
IBG B. Graf AG Engineering, St. Gallen
Planner HVAC
Waldhauser + Hermann AG, Münchenstein
Services engineer
Balzer Ingenieure AF, Winterthur
Building physics
Kopitsis Bauphysik AG, Wohlen
Fire protection consultant
Gruner AG, Basel
Facade consultant
Reba Fassadentechnik AG, Chur
Facade consultant
Atelier P3 AG, Zurich
Sustainability consultant
Basler & Hofmann AG, Zurich
Art and Architecture, sound installation
Hans-Peter Frehner, Zürich

With the Stadtraum HB design plan developed by Kees Christiaanse Architects & Planners (KCAP), Rotterdam, a district of high urban density is being created in a central location at Zurich main station. At Gustav-Gull-Platz, with the existing building stock by Caruso St. John Architects / Bosshard Vaquer Architekten and Graber Pulver Architekten / Masswerk Architekten, the new district sees expert development with high-rise buildings on base structures in deviation from the original master plan. This development continues at Baufeld F: Three additional high points enhance the area, one a solitary volume, the other two from a shared base structure.

The conically formulated building volumes reference the neighboring buildings. The facade relief is differentiated depending on orientation and utilization, additionally influencing the urban space. The combination of materials, including different natural stones and glass brick elements set in metal profiles, mediates between the track field and the neighboring, mural and metallic buildings. The metal frame of the natural stones addresses the principle of joining directly as the individual stone slabs are clearly visible. The joints are spatially concealed by the relief, so that the overall impression remains committed to the monolithic expression of the building. This allows for serial prefabrication of the facade elements and thus a precise and simultaneously high-quality finish.

Functionally, the buildings are divided vertically. The ground floor allows for public uses such as eateries and retail spaces. The rental apartments are located in the high-rise buildings and come with a spectacular view over the track field and the city center. All apartment types are at least dual aspect.
The materialization of the facades is continued in the interior. Glass blocks are used in the en-suite bathrooms, suspended metal elements enhance the kitchens and the natural stone of the facade is used as flooring. The curtain-wall glass block elements allow the windows to be opened into the room. This way, users can individually ventilate in addition to controlled room ventilation. Furthermore, they facilitate night cooling and increase room comfort. Clay and lime plaster enhance room climate and humidity.

The supporting framework of the building is a skeleton structure made from recycled concrete. Thanks to direct load transfer, high compactness, the use of renewable energies and natural materials, the requirements of the DGNB / SGNI certificate are met at the platinum level.

Related Projects

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Magazine

Other Projects by Boltshauser Architekten AG

Kiln Tower for the Brickworks Museum
Cham
GLC Research Building
Zurich
School pavilion Allenmoos II
Zurich
Krämeracker Primary School
Zurich