Foto © Filip Dujardin
Foto © Filip Dujardin
Foto © Filip Dujardin
Foto © Filip Dujardin
Foto © Filip Dujardin
Foto © Filip Dujardin
Foto © Roland Tännler
Foto © Roland Tännler
Foto © Filip Dujardin
Foto © Filip Dujardin
Foto © Roger Frei
Foto © Filip Dujardin
Foto © Filip Dujardin
Foto © Roger Frei
Foto © Filip Dujardin
Foto © Roger Frei
Siteplan
© EM2N
Level 3
© EM2N
Level 4
© EM2N
Level 5 & 6
© EM2N
Longitudinal section
© EM2N

Toni-Areal

 Zurück zur Projektliste
Adresse
Pfingstweidstrasse, Zurich
Jahr
2014

The aim of the conversion of the large former Toni milk processing building into a location for education, culture and housing was to formulate a concept for a building that is almost the size of an entire urban block. Our design suggested dealing with the size of the project by means of a kind of internal urbanism. The existing system of ramps was reinterpreted as a vertical boulevard and became the building’s main circulation system. As a counterpart to this we placed a large entrance hall, conceived as a public space, at the intersection of the high-rise and the lower parts of the building. An internal spatial figure is created that is connected by a series of halls, squares, voids and cascading staircases. It helps establish identity and places the many different functions like the buildings in a city, functioning as a kind of spatial catalyst that makes internal exchange possible. In addition to the urban planning challenges, many different questions were also posed at an archi-tectural level: for instance how to deal in design terms with the extremely divergent scales and with the large number of very specific functions, or what overall atmospheric mood is most appropriate for such an extremely dense complex. In this regard the existing industrial building offered productive resistance and served us as a constant sparring partner. To create diversity and variety the architecture works with various degrees of refinement at different places: generally raw, here and there more refined, sometimes over-defined, mostly under-defined. A wide range of extremely different spaces is created, extending from functional public halls and circulation spaces to intimate rehearsal cabinets: the building as city, the city as building.

Type of Commission
Study commission

Client
Allreal Toni AG represented by Allreal Generalunternehmung AG

Dates
Study commission: 2005, 1st prize
Planning: 2005–2011
Construction: 2008–2014

Space Program
Zurich Academy of the Arts ZHdK
Zurich Academy of Applied Sciences ZHAW
Museum für Gestaltung, Schaudepot (open collections)
Culture and event spaces
Restaurants etc.
Shops
100 Apartments

Size
Gross floor area: 125,000 m2

Andere Projekte von EM2N

Keystone Office Building
Prague, Tschechische Rebublik
Housing Im Forster
Zurich
Culture and Congress Centre
Thun
Rosenberg Conversion
Winterthur
Hotel City Garden
Zug
Public Records Office Canton Basel-Landschaft
Liestal